Tips i Sommarvärmen!
Dr. Sanna Ehdin delade denna info som jag också gärna sänder vidare till de mina ”läsare”.
Sommarvärmen är äntligen här! Här är sju klädselråd för att hålla sig sval, från Kalev Kuklane, docent i termisk miljö vid Lunds Tekniska Högskol, som forskar bl a på arbetskläder för extrema temperaturer och miljöer.
1. Löst sittande kläder ventilerar bättre än tajta.
2 Ljust är bättre än mörkt. Men inte så stor skillnad som många tror, för svarta, lössittande kläder ökar luftcirkulation utanför och innanför plagget. Tajta, svarta kläder kan dock vara direkt farligt en solig sommardag då plaggets yttemperatur kan stiga över 70 °C, vilket ger risk för första gradens brännskada eller värre.
3. Glöm inte hatten! När solen lyser rakt ner på huvudet kan hjärnan bli för varm och vi får värmeslag. Barn, vars huvuden är proportionerligt större än vuxnas, löper större risk. OBS! Särskilt spädbarn som inte har utvecklat full svettningskapacitet.
4. Bomull är bra, bättre än syntetmaterial som ”andas”. Lika dåligt som bomull är på smällkalla vintern, lika bra är det på sommaren. Bomull kan suga åt sig vätska, behålla den och avdunsta sakta, ger kylande effekt och man svettas mindre. Bra inte minst om man rör sig eller jobbar fysiskt. Svett som inte hinner avdunsta rinner inte ner under tuffare pass, utan kan fortsätta avdunsta nära kroppen. Vill man undvika en blöt känsla mot huden finns gott om syntetmaterial att välja mellan. Men det är alltså inte lika bra för värmebalansen. Och man måste dricka mer eftersom man kan behöva svettas mer i syntetmaterial för att nå samma värmeavgivning.
5. Drick mer än vad du är törstig. Din känsla av törst motsvarar inte alltid ditt behov. Svettas man mycket och samtidigt skippar måltider kan man behöva salt-tillskott.
6. Det brukar ta 7-9 dagar att vänja sig vid värmen, de 3-4 första dagarna är värst. Så lång tid behöver kroppen för att öka sin svettningskapacitet och minska saltinnehållet i svett. Att kunna svettas mer är viktigt för att minska kroppens värmeförluster och därmed belastningen.
7. Kan inte sova? Flytta ner i källaren. Eller gör som i Indien: Häng upp blöta lakan i rummet och öppna fönsterna.
– Då avdunstar vattnet och kyler luften runt omkring och kroppen behöver inte svettas lika mycket, förklarar Kalev Kuklane.
Tackar forskaren för det – intressant!
Dr. Nisse Simonsson är en annan trevlig prick som skriver mycket bra information.
LÄKEKONST
Att vara läkare och att vara en doktor är i ina öron två skilda saker.
Läkaren vet och kan det mesta om labprover och undersökningar och behandlar symtom med mediciner ,en medicin för varje symtom.
En riktig doktor är bättre på att läsa människan bakom symtomen och söker med intellektuell skärpa försöka finna orsaken bakom symtomen
Det här är min uppdelning,kanske en karikatyr och idealbild,men dock .
Den nu vid 94 års ålder avlidne förre provinsialläkaren i Strömsund Bertil Wikström var en riktig doktor. Han insåg att människan och hennes hjärna var en oerhört komplex struktur och han sökte alltid finns människan bakom symtomen.
Många läkare är hyperintelligenta men den riktige doktorn är klok.
Även här finns det en djupare innebörd än bara orden.Förmågan att liksom en Sherlock Holmes se att Baskervilles hund inte skällde.
Vad vågar patienten inte berätta för att man inte skall påvisa en cancer? Kartläggningen av vad som utelämnas.Samma som en bra akvarellmålare använder det obemålade vitt,som om det vore en färg.
Jag hörde om en hälsocentral i länet där man bara fick söka för ett symtom åt gången.Många sjukdomar går med många olika symtom och det är att lägga detta symtompussel som är läkekonst.
Att sammanfatta kanske tio olika symtom som talar för en giftstruma.Inte behandla den höga pulsen för sig,svettningarna för sig,viktsnedgången för sig utan att foga allt tillsammans till det SYNDROM som ligger bakom sjukdomen.
Vi har blivit alltmera blodprovskosmetologer , där man försöker korrigera labprover.Vi förvaltar kroniska sjukdomar som vi vetenskapligt vet att man kan både förebygga och bota.Vi förvaltar symtomen och ger folk allt mera mediciner vars biverningar och deras symtom skall behandlas med ytterligare mediciner.
Det viktigast en läkare kan göra när hen behandlar gamla mediciner är att ta bort dem. Min mamma var svårt dement 88 år gammal och hade ett MARGINNELLt förhöjt blodtryck, ett tryck som hennes förvirrade hjärna behövde. Jag invände att då kommer hon att ramla och bryta benen.
-Det är möjligt men gamla ska ha samma behandlingar som yngre om symtomen talar för det,svarade hen.
Mycket riktigt hon föll och bröst höftleden. Kostnad för samhället ca 300 000 kronor. Jag kontaktade Björn Folkow en klok,synnerligen kunnig professor i fysiologi i Göteborg.
-Man ska inte behandla desa tryck på gamla,dom behöver sitt tryck.Eftersom dom inte har kvar elastisciteten i sina blodkärl.
Jag glömmer aldrig tanten från Härjedalen,svårt härjat av stefettläkare, som hade 25 olika mediciner.Men eftersom det verkar som om alla läkare som bestämmer på alla myndigheter verkar finnas med i Big Pharmas nätverk och på deras länelsitor så lär det inte komma föreskrifter om att en gammal människa med demens ,som mest ska stå på 4-5 mediciner.
Mediciner mot värk och oro.
En klok doktor sade dom skall inte ha ont och inte vara törstiga.
Ta bara detta att man på demenshemmen spelar popmusik för att inte personalen ska tycka att dagen blir för trist.Men ska spela musik som spelades när den gamle var ung.Man ska visa filmer från samma tid.Oavsett vad personalen gillar!
ÖNSKAR ER EN TREVLIG HELG I SOMMARVÄRMEN!
Jodå…..jag jobbar som vanligt på Böckaregatan 12 med Fotvård & Massage.
Boka tid online HÄR eller ring 070-27 87 309
🙂 Gretel Nord